Hastalık tanısı aldıktan sonra hasta ve hasta yakınları açısından oldukça zorlu ve stresli bir süreç başlamış olur. Bu zorlu süreçte hasta ve hasta yakının morali ve tedavi motivasyonu oldukça önem kazanır.
Hastalık sürecinde destek alan hasta yakınlarının, yaşadıkları sıkıntı ve sorunlarla daha iyi baş etme mekanizması geliştirdiklerini biliyoruz. Çünkü hastaya bakım veren kişinin zaman geçtikçe gücü tükenir ve kendisini ihmal ettiği gibi diğer aile bireylerini de ihmal ettiğinin farkında olmayabilir. Bu durum yıllar içinde başka sorunların ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Hastalık tanısının kabullenilmesi aşaması ile tedavi sürecindeki zorlu yolculukta kendi sağlığınıza ve moralinize dikkat etmeniz gerekmektedir;
- Öncelikle psikolojik yardım ve destek almaktan çekinmeyin. Ayrıca ihtiyacınız olduğunda aile bireylerinden yardım isteyebilirsiniz.
- Bu süreçte yeterli ve dengeli beslenin, yorulduğunuzda dinlenin, günlük uykunuzu olabildiğince almaya çalışın; ihtiyaç halinde nöbetleşerek hastanızın kontrolünü yapabilirsiniz.
- Aktivitelerinizi planlayın, hastanın yanında sürekli kalmanız gerekiyorsa hastanız uyurken ya da rahat olduğunda kısa yürüyüşler yapın, kendi fiziksel bakımınıza mutlaka zaman ayırın örn. bonyo, yemek, özbakım vb.
- Sosyal hayatınızdan mümkün oldukça kopmayın, kısa da olsa arkadaşlarınızla akrabalarınızla görüşün, sohbet edin bu sizin rahatlamanızı sağlar.
- Ayrıca sizinle aynı sorunları yaşayan diğer hasta yakınları ile bir araya gelip konuşmak ve farklı deneyimler hakkında bilgi almak faydalı olabilir.